Bij MS-patiënten zonder geheugenklachten waren de hersengebieden die normaal betrokken zijn bij het onthouden van informatie veel minder actief. Dat zou betekenen dat het geheugen van deze patiënten eigenlijk veel minder goed zou moeten zijn.

Dat vroeg om verdere bestudering van de hersenbeelden uit de scanner. Toen bleek, dat een ander deel van het brein, dat bij gezonde mensen niet betrokken is bij het geheugen, in het brein van MS-patiënten wel geactiveerd is. De hersenen van de MS-patiënten hadden de functie ‘gereorganiseerd’. Zodanig dat het ontstaan van geheugenproblemen kon worden uitgesteld!

Hoe ontstaan dan toch de geheugenproblemen als het brein zelf al reorganiseert?

Het vermoeden was, dat het moment waarop het vermogen tot functionele reorganisatie uitgeput raakt, het moment is waarop de klachten de kop op steken. Immers, onze spieren worden ook ‘moe’ na inspanning.

Vervolg onderzoek laat zien dat dit inderdaad het geval is. Toen de MS-groep met geheugenklachten werd vergeleken met gezonde mensen, werd duidelijk dat er geen ‘reserve’ hersengebieden meer ‘aan’ stonden bij de patiënten, en dat de activiteit van het brein in zijn geheel omlaag was gegaan.

Dit onderzoek heeft uiterst belangrijke informatie opgeleverd over het ontstaan van geheugenklachten. Maar Dr. Hulst en haar team zijn nog niet tevreden! Natuurlijk willen zij het liefst geheugenklachten voorkomen. Daarom gaan zij nu kijken naar het effect van bepaalde medicijnen die het brein langer in staat kunnen stellen om functies te reorganiseren. Dat zou de geheugenfunctie van de patiënten dan ook langer intact moeten kunnen houden.

Misschien kan het zelfs wel met alleen geheugentraining en hoeven er niet eens medicijnen aan te pas te komen!

Binnen het Cognitief Revalidatie Centrum dat Prof. Dr. Jeroen Geurts en Dr. Hanneke Hulst hopen vorm te geven gaat dit onderzoek plaatsvinden. Mits er voldoende geld voor dit onderzoek beschikbaar komt. Het MS-brein heeft dus toch met geldproblemen te maken …

Maar niet als u helpt; maak vandaag nog uw gift over.

Meer dan 17.000 mensen in Nederland en 2,5 miljoen wereldwijd zijn u zeer dankbaar.

Doneer …