Meer over multiple sclerose

Wat is MS?

MS (multiple sclerose) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel kan bepaalde signalen niet goed verwerken, doordat de isolatielaag (de myeline) rondom de zenuwbanen is aangetast.

Wat zijn de symptomen van MS?

MS veroorzaakt diverse uitvalverschijnselen: van krachtverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen. De symptomen van MS verschillen per persoon en het verloop van de ziekte is lastig te voorspellen.

Wie krijgen MS?

In Nederland lijden 17.000 mensen aan MS. MS treft vooral jonge mensen in de bloei van hun leven. De ziekte wordt gediagnosticeerd bij mannen en vrouwen tussen het 20ste en 40ste levensjaar. Daarnaast komt MS komt twee maal zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

Waarom is onderzoek naar MS hard nodig?

MS is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen en is zeer ingrijpend voor zowel de persoon zelf als zijn of haar omgeving. Omdat er nog geen medicijn bestaat tegen deze wrede ziekte, is onderzoek hard nodig.

Wat doet Stichting MS Research?

Stichting MS Research heeft als belangrijkste doel het bevorderen en financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte MS bij volwassenen en kinderen. Ook informeert zij een breed publiek over de wetenschappelijke, medische en maatschappelijke aspecten van MS en streeft bovendien naar een goede kwaliteit van zorg voor alle mensen met MS. Hiervoor werkt zij nauw samen met wetenschappers, neurologen, zorgverleners, ervaringsdeskundigen en andere nationale en internationale MS-gerelateerde organisaties.

Word ook donateur en geef mensen met MS een betere toekomst