Wat zou jij kunnen missen?

Tessa

“Als ik niet meer kan lopen dan kom ik met mijn rolstoel nog steeds (bijna) overal, maar van m’n ‘hoofd’ moet het afblijven, “dat is van mij.” Tessa, MS patiënte en Ambassadeur van Stichting MS Research.

Missen en niet kunnen missen is het thema van onze campagne. Een mens kan veel missen. Een opruimronde door het huis, leert mij in ieder geval altijd weer dat ik nog steeds ‘te veel’ heb. In een huis waar het naar ieders idee helemaal niet vol is, blijkt toch telkens weer iets weg te kunnen.

Veel kun je niet missen. Beter is misschien om het te formuleren als ‘wat wil je absoluut niet missen’. Je kinderen, je partner, je ouders, en andere dierbaren. Maar ook je omgeving, je (t)huis, je land…

Waar staat ‘gezondheid’ bij u op dit lijstje? Vermoedelijk in de top 3. Als je gezond bent, liggen in principe alle keuzes nog open voor je in het leven. Wanneer je niet langer gezond bent, is de belangrijkste keuze al voor je gemaakt en heb je alleen nog de keuze ‘hoe met dit gegeven om te gaan’.

Je gezondheid kun en wil je eigenlijk niet missen. Het is de basis voor je functioneren. Maar veel mensen moeten dit wel missen. Mensen met MS bijvoorbeeld. In de loop van hun ziek zijn vallen diverse lichaamsfuncties uit, die ze dus vanaf dat moment noodgedwongen moeten missen. Op het moment dat ze net ‘een beetje gewend aan uitval van een bepaalde lichaamsfunctie zijn, staat de volgende uitval al te wachten. Je evenwicht, je energie, je geheugen, de werking van je organen, de werking van je spieren in armen, benen en andere lichaamsdelen.

Dat zgn. ‘cognitieve functies’, dus alles wat in brede zin aan ‘denkprocessen’ relateert, ook bij  die uitval horen is helaas een gegeven. Hoopvol is dat onderzoek laat zien, dat er begeleiding en behandeling mogelijk wordt van juist deze vorm van uitval.

Om het Centrum voor Cognitieve Revalidatie in Nederland te kunnen realiseren is geld nodig.

Wat zou u kunnen missen om dit Centrum te realiseren? Misschien is dat een gift. Via de homepagina kunt u eenmalig storten, of voor een terugkerende gift kiezen. Maar misschien kunt u in deze tijd helemaal geen geld missen. Wellicht kunt u dan wat van uw energie missen en vrijwilliger worden. Of een actie voor ons starten. Voorlichting geven. Veel is welkom.

Alles wat u kunt missen.

Alvast heel hartelijk dank,

Dorinda Roos
Directeur Stichting MS Research.